Kližan postúpil do 3. kola dvojhry, zápas dvakrát prerušili

16.01.2014 Celý región

Melbourne 16. januára (TASR) - Slovenský tenista Martin Kližan sa prebojoval už do 3. kola dvojhry na úvodnom grandslame sezóny Australian Open v Melbourne. V 2. kole ako "lucky loser" zdolal slovinského kvalifikanta Blaža Rolu v štyroch setoch 6:4, 6:3, 5:7 a 7:6 (2). Po skončení druhého dejstva zápas na bočnom dvorci číslo 19 na štyri hodiny prerušili pre extrémnu horúčavu, ortuť teplomera sa vyšplhala na 43,3 stupňa. Za stavu 4:3 vo štvrtom sete prišlo k ďalšej pauze, tentokrát pre dážď a hromobitie.

V dueli o postup do osemfinále nastúpi Kližan proti Francúzovi Stephanovi Robertovi. Už teraz je isté, že po skončení turnaja sa vráti do prvej svetovej stovky. Slovenský daviscupový reprezentant má v Melbourne šancu vyrovnať svoje grandslamové maximum z US Open z roku 2012, keď postúpil medzi elitnú šestnástku. V 2. kole vtedy senzačne vyradil Francúza Jo-Wilfrieda Tsongu a následne si poradil aj s jeho krajanom Jeremym Chardym, zastavil ho až Chorvát Marin Čilič.

Kližanovi skvele vyšiel úvod zápasu s Rolom, keď dvakrát prelomil podanie Slovinca a vybudoval si náskok 5:1. Jeho súperovi sa ešte podarilo znížiť na 4:5, no Kližan pri vlastnom podaní spečatil zisk prvého setu. O osude druhého dejstva rozhodol rýchly brejk zverenca českého trénera Martina Damma. V treťom sete Kližan po brejku vo štvrtom geme odskočil súperovi na 4:1. Rola však nezložil zbrane, vyrovnal na 4:4 a po ďalšom brejku v jedenástom geme si vynútil štvrtý set. V ňom za stavu 4:3 pre Kližana začal úradovať dážď a tak obaja hráči museli zamieriť opäť do šatne. O osude setu napokon rozhodol tajbrejk, v ktorom mal navrch slovenský tenista. Za stavu 6:2 premenil pri vlastnom servise hneď prvý mečbal.

Kližan priznal, že štvrtkový zápas bol pre oboch hráčov poriadnou fuškou. "Bol to zápas o nervoch, na ktorý v živote nezabudnem, naozaj extrém. Dvakrát ho prerušili, trikrát sme išli na kurt. Od desiatej ráno do desiatej večer sme boli v pozore a strehu. Spotili sme sa už pri ceste na dvorec, pretože bolo 43 stupňov. Prvé dva sety som mal pod kontrolou a získal som ich pomerne ľahko, vždy na začiatku som ho brejkol a potom som si držal servis. Potom nasledovala štyriapolhodinová prestávka pre extrémne teplo. Škoda, že som nezvládol tretí set, v ktorom som viedol 4:1. Súper začal viac hrýzť, ja som naopak bol trochu pasívny. Vo štvrtom sete, pred ktorým mi pomohla dažďová prestávka, som si to však už nenechal ujsť. Bojoval som a tajbrejk som zaslúžene vyhral," povedal druhý najlepší slovenský singlista v konferenčnom hovore so slovenskými médiami.

Kližan tvrdí, že ako Petržalčana ho nezaskočia ani melbournske vysoké teploty. "My chlapci z Petržalky sme zvyknutí na iné veci, nejaké teplo nám nemôže prekážať. Veľa hráčov tu skrečovalo, no ja som si išiel svojou cestou a dotiahol som to do úspešného konca. Je to nielen o vôli, ale aj o mentálnej sile. Človek sa musí zaprieť a ísť do toho, aj keď je vonku 50 stupňov," dodal Kližan, ktorý svojho súpera v 3. kole Roberta dobre pozná. "Francúz má 33 rokov a je to môj dobrý kamarát ešte z čias, keď sme spolu jazdili na challengere. Má rad rýchle povrchy, hrá priamky. Musím sa na neho dobre pripraviť s trénerom Dammom ušiť účinnú taktiku. Šanca postúpiť do osemfinále je obrovská, musím ísť od bodu k bodu a zaslúžiť si víťazstvo."

dvojhra - 2. kolo:
Martin KLIŽAN (SR) - Blaž Rola (Slov.) 6:4, 6:3, 5:7, 7:6 (2)
 

Vyberte región